Pokud by byl pro někoho Český kras abstraktním pojmem, stačí připomenout známá místa – Karlštejn a jeho okolí, lomy na Mořině se vzpomínanou Velkou Amerikou, Koněpruské jeskyně nebo třeba poutní areál Svatý Jan pod Skalou.

V první řadě jde však o přírodní bohatství, které kulturní dědictví po předcích povyšuje na jeden z nejkrásnějších koutů středních Čech. „CHKO Český kras chrání jedinečnou krajinu vápencových skal, rozvolněných listnatých lesů, lesostepí a také skalnatých stepí,“ upozorňují zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).
Český kras patří mezi geologicky nejvzácnější území u nás.
V Českém krasu je možné najít i rostoucí včelník, který je považován za léčivou bylinu.
Český kras – Lom Čertovy schody u Koněpruských jeskyní.
Barrandien tvoří série přírodních pozoruhodností, patří mezi ně třeba Koněpruské jeskyně (na snímku) či četná naleziště trilobitů.
16 fotografií

Chráněné území má rozlohu 128 čtverečních kilometrů a vyznačuje se pozoruhodným podložím. Jde totiž o největší vápencové území v Čechách, v jeho hranicích se nachází téměř 700 jeskyní. Zajímavostí je, že malá část CHKO zasahuje dokonce na území hlavního města Prahy, a to u Radotína. Jeho součástí jsou dvě národní přírodní rezervace, Koda a Karlštejn. Druhá jmenovaná patří k nejvyhledávanějším a ochranu získala už v roce 1955. V Českém krasu je dále 14 lokalit se statutem přírodní rezervace či přírodní památky.

Z pohledu návštěvníka je důležitá trojice naučných stezek. Zavedou je na Svatojánský okruh, lokalitu Zlatý kůň a na Karlštejnsko.
Oslavy v lomech i na náměstí

K 50. výročí připravili pracovníci AOPK s kolegy z dalších institucí v regionu zajímavý program. Po sérii předvelikonočních přednášek v Muzeu Českého krasu v Berouně a hudebních vystoupení v podzemním království Koněpruských jeskyní čekají zájemce další akce. V sobotu 14. května to bude program Českým krasem za Hagenem. Tématem je historie ochrany přírody Českého krasu. Chybět nebude ani návštěva v lomech na Mořině spojená s prohlídkou tamních štol.

K výročí se váže rovněž výstava na berounském Husově náměstí v Galerii pod širým nebem. V červnu pak začne dlouhodobá výstava v Muzeu Českého krasu. A s městem Beroun ochranáři připravují kalendář na rok 2023.

Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/cesky-kras-priroda-chranena-krajinna-oblast-vyroci-navstevnicke-centrum.A220504_663093_domaci_baky