Jiří Látal a profesionálka Jana Melichová vyhráli 4. turnaj Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour na Karlštejně. Druzí skončili Adam Bruzl a Sofie Hlinomazová, třetí byli profesionál Šimon Zach a Kristina Lebová. První ročník túry vyvrcholí v polovině září na Casa Sereně u Kutné Hory.

Neděle 28. srpna

Poslední srpnová neděle na Karlštejně byla pro finálové kolo prestižního turnaje jako stvořená. Příjemná teplota kolem dvaceti stupňů, mírný vánek a zamračené nebe. Hráči a hráčky toho dokázali využít a spousta z nich přinesla výsledky v červených číslech. Sobotních 66; -6 Sofie Hlinomazové vyrovnal jen o den později její přítel Adam Bruzl – v čisté skórekartě měl šest birdie. Lídři po dvou kolech – Jiří Látal a Jana Melichová – své vedení udrželi a radovali se z prvního vítězství na nové túře. Blahopřejeme!

ŽENY
Jana Melichová si před další částí své první profesionální sezóny určitě zvedla sebevědomí třemi koly pod 70 na Karlštejně – 69, 67, 69; 205 je v součtu 11 pod par. Ze 100tisícové dotace pro ženy si jako vítězka ukrojila největší díl – 36.000 Kč. O vítězství bojovala hlavně se Sofií Hlinomazovou, která i ve třetím kole hrála skvěle a po 11 jamkách byla na denním skóre -5. Po smůlovatém double bogey na poslední jamce z toho bylo nakonec 69 a samostatné druhé místo. Mladičká Kristina Lebová, hrdinka letošního European Young Masters ve Finsku, podruhé za sebou zvládla Karlštejn za 69 a těšila se z třetího místa.

MUŽI
Největším rivalem Jiřího Látala v boji o vítězství se ukázal být Adam Bruzl, nikoli někdo z našich předních profesionálů. Adam, který na lídra po dvou kolech ztrácel šest ran, se v jednu chvíli dostal do děleného vedení. To když byl průběžně na skóre -4 a Jiří na skóre +2. Jenže pozdější vítěz osvědčil pevné nervy a sérií čtyř birdie v řadě na jamkách 14 až 17 definitivně rozhodl. Také jeho celkové skóre po třech dnech je záporné a dvouciferné -10. Adama kromě druhého místa těšilo, že v neděli vyrovnal nejlepší kolo na Karlštejně své přítelkyně. „Už se mně nebude moci smát,“ řekl spokojeně po dohrání turnaje. Třetí místo získal nejlepší profesionál v turnaji Šimon Zach. Hrál tři vyrovnaná kola 70, 69, 70; -7, ale na mladíky Jiřího a Adama to tentokrát nestačilo. Vítězný Jiří Látal kromě šeku na 22.500 Kč (víc jako amatér přijmout nemůže) získal hrací kartu na profesionální turnaj Penati Slovak Open, který se v nejznámějším resortu našich východních sousedů hraje 12. a 13. září.

První ročník Raiffeisenbank COGT zakončí Grand Finale na Casa Sereně od pátku 16. do neděle 18. září, v němž může startovat nejlepších 120 hráčů a hráček v letošním žebříčku túry po čtyřech odehraných turnajích.

Sobota 27. srpna

Dlouhou sobotu mají za sebou hráči a hráčky startující ve 4. Raiffeisenbank CGOT. Dopoledne se nejdřív dohrálo v pátek přerušené první kolo a souběžně se rozehrálo kolo druhé. Poslední skupiny mužů vyrazily do hry v 15,00, resp. 15,10 hod. A poslední putt spadl do jamky v 19,55 hod.!

Navzdory další nepříznivé předpovědi tentokrát počasí ukázalo vlídnou tvář a pořadatelům umožnilo, aby se v neděli mohli vrátit ke standardnímu časovému plánu. Dopoledne bylo zataženo nízkou oblačností, odpoledne se vyjasnilo a kvečeru už svítilo slunce. Příjemná teplota a takřka bezvětří vytvořily ideální podmínky pro hru a skórování.

ŽENY

Do vedení po dvou dnech se rázně vyšvihla největší favoritka – čerstvá profesionálka Jana Melichová, která k 69 v prvním kole přidala ještě lepší výsledek v kole druhém – 67. Do finále půjde s náskokem čtyř ran na dvojici Ella Rintová 70, 70 a Sofie Hlinomazová 74, 66, která v sobotu zaznamenala nejlepší kolo ze všech účastníků a potvrdila, že je od zisku bronzové medaile v MM ČR na rány na Kaskádě ve skvělé formě. Vedoucí hráčka po prvním dnu Gabriela Roberta Vítů rozehrála druhé kolo víc než skvěle – po devíti jamkách byla na denním skóre pět ran pod par! Bohužel druhých devět jamek hodně pokazila, hrála dvě bogey a dvě double bogey a klesla na průběžné dělené 4. místo. Cutem +8 prošlo 22 hráček včetně tří profesionálek.

Sofie Hlinomazová v sobotu hrála nejlepší kolo na Karlštejně – 66

MUŽI
Kdo je Jiří Látal? Lídr po prvním dnu se skóre 68; -4 hrál tentýž výsledek i o den později. To už není náhoda. 17letý mladík z Olomouce (na titulním snímku) má fazónu, dostatek sebevědomí a vybudoval si náskok dvou ran před stejně starým Michalem Talandou z Brna 70, 68. Dalšími nejbližšími pronásledovateli jsou profesionálové Tomáš Bystřický jun. 71, 68 a Šimon Zach 70, 69; Adam Bruzl 70, 72 a vítěz z Kunětické Hory profesionál Stanislav Matuš 71, 71. V Top 11 je šest amatérů a pět profesionálů. Odstupy mezi nejlepšími nejsou velké, takže se můžeme těšit na velké drama. Cutem +8 prošlo 44 hráčů.

Finálové kolo se hraje v neděli 28. srpna od 8,00 hod. se startem z jamek č. 1 a 10. Nejlepší hráčky a hráči budou startovat od 9,00 do 9,40 hod. z jamky č. 1. Závěrečný ceremoniál vyhlášení nejlepších hráčů a hráček se předpokládá kolem 15. hod.

Pátek 26. srpna

První kolo 4. turnaje Raiffeisenbank COGT na Karlštejně výrazně poznamenalo počasí. Ranní mlha zpozdila start o hodinu, obklíčení hřiště bouřkovými mraky přimělo soutěžní výbor hru v 17,45 hod. přerušit. První kolo bude dohráno „kanón startem“ v sobotu od 9,00 hod.

Do turnaje po velkém množství omluv dřív či těsně před turnajem nastoupilo 77 mužů a 48 žen. Už několik rán jsou na Karlštejně velmi husté mlhy a bohužel ani páteční ráno nebyla výjimka. První kolo začalo s nepříjemným hodinovým zpožděním. Odpoledne se bouřky, blesky a déšť hřišti dlouho vyhýbaly, to ale nakonec skončilo v “oranžovém obklíčení” takřka ze všech stran. Hra byla v 17,45 přerušena pro nebezpečnou situaci a týž den už nebyla obnovena.

Páteční 1. kolo se dohraje v sobotu dopoledne s obnovením hry v 9,00 hod. Je nutné, aby všichni hráči a hráčky byli včas u svých míčů a připraveni ke hře. Hra bude obnovena zvukovým signálem. Po dohrání prvního kola stejné skupiny pokračují ihned startem do druhého kola podle startovní listiny. Pokud skupina dohraje první kolo později než 10 minut před plánovaným startem svého druhého kola, nemusí vypsaný startovní čas dodržet – přesto musí druhé kolo zahájit nejdéle do 10 minut po dohrání prvního kola! Děkujeme všem hráčům a hráčkám za pochopení a naplnění tohoto vynuceného scénáře.

Lídry v klubovně jsou na shodném skóre 68; -4 Jiří Látal z GC Olomouc a Gabriela Roberta Vítů z GK Hluboká nad Vltavou. Třináct mužů se v prvním kole dostalo pod par hřiště – je mezi nimi osm amatérů a pět profesionálů. V kategorii žen první kolo dohrála jen první skupina – o ránu zpět za Gabrielou Robertou Vítů je profesionálka Jana Melichová. Klára Hurtová, vítězka 3. turnaje Raiffeisenbank COGT na Kunětické Hoře, hrála na úvod v paru.

Turnaj řídí soutěžní výbor ve složení ředitel Luboš Klikar, hlavní rozhodčí Dalibor Procházka, rozhodčí Adam Kratochvíl a Vítězslav Štrouf.

Foto: Zdeněk Sluka

Odkaz:
Konečné výsledky muži
Konečné výsledky ženy

Fotogalerie Zdeňka Sluky ze soboty 27. srpna

Raiffeisen Bank - Partner České Golfové Reprezentace